Ontving je ook volgende brief in de brievenbus?
Als ondernemer schrijft Reprobel je jaarlijks aan met het verzoek om de Reprobel-aangifte in te dienen. Deze aangifte indienen kan in slechts enkele stappen en zo voldoe je aan de Reprobel verplichtingen.Maar zegt Reprobel jou nu helemaal niets? Wat moet je nu doen met deze brief?

Wat is ‘Reprobel’?

Ondernemingen moeten voldoen aan talloze verplichtingen, waaronder het auteursrecht.
Maakt jouw onderneming weleens gebruik van beschermde werken op het internet? Worden er vaak intern professionele artikels gedeeld of worden er prints gemaakt van informatie beschikbaar op het internet? Of worden er kopieën genomen van bepaalde teksten in (wet)boeken?

Dan is jouw onderneming onderworpen aan een vergoeding, het zogenaamde ‘auteursrecht’. Het principe is hetzelfde als dat men een Netflix abonnement neemt. In dat abonnement moet men een bepaalde vergoeding betalen dat de auteursrechten dekt. Of zoals men vroeger DVD’s en CD’s kocht in de winkel, diende men ook een bepaalde vergoeding aan auteursrechten te betalen.

Onbekend is het ons dus zeker niet. De vergoeding die de onderneming dus moet betalen voor het gebruiken van auteursrechten, worden betaald aan Reprobel. Dit is dus geen belasting of taks.Hoe een vergoeding betalen aan Reprobel?

Het spreekt voor zich dat je niet met elke auteur of uitgever kan onderhandelen over het gebruik van een bepaalde bron.
Daarom dien je jaarlijks de Reprobel aangifte in te vullen.

Enkel wanneer je een brief ontvangt tot aangifte van Reprobel met een gebruikersnaam en wachtwoord moet je een aangifte invullen.
Merk op dat je onderneming verplicht is om een Reprobel-aangifte in te vullen, ook al maakte je geen gebruik van auteursrechten beschermd op het internet. Dien je deze aangifte niet in of laattijdig in, riskeer je een boete.

Heb je geen brief ontvangen van Reprobel? Geen paniek, dan hoef je ook geen aangifte in te dienen.De Reprobel-aangifte invullen.

Maak je al dan niet gebruik van bronnen onderworpen aan auteursrechten of niet, in beide gevallen ben je dus verplicht om de aangifte in te vullen.
Indien je er geen gebruik van maakt, vul je een nul aangifte in en ben je geen vergoeding verschuldigd.

Maak je wel gebruik van bronnen dan kan je deze handelingen regelen via een gecombineerde licentie van Reprobel.Stap 1: Ga naar het Reprobel portaal

Meld je aan met de gekregen gebruikersnaam en wachtwoord.
Vooraleer je aan de aangifte kan beginnen, vul je de ontbrekende gegevens in bij ‘mijn profiel’.Stap 2: ga naar de aangifte

Volg de verschillende stappen doorheen de aangifte.

nl_NLNL