Vanaf vandaag (1 juli 2022) moeten alle handelszaken klanten minstens één elektronische betaalmethode aanbieden. De Kamercommissie Begroting en Financiën gaf al haar goedkeuring aan het voorstel. Deze beslissing kwam er in kader van een fraudebestrijdingsplan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Hij hoopt met dit voorstel een gelijkaardig effect te bereiken met dat van de witte kassa in de horeca.

Cashbetalingen blijven nog steeds mogelijk, en handelaren zijn vrij in het kiezen van de elektronische betaalmethode die ze voorzien. Hieronder maken we een korte opsomming van de elektronische betaalsystemen waaruit je vandaag kan kiezen.

De klassieke kaartbetaling


Het gros van alle elektronische betalingen wordt vandaag nog steeds afgehandeld via de klassieke bankkaart en betaalterminal. De laatste jaren werd de klassieke kaartbetaling gemoderniseerd met de introductie van NFC (Near Field Communication). NFC is ene verzamelterm voor alle vormen van elektronische betalingen waarbij je geen fysiek contact moet maken met een betaalterminal.

Om deze vorm van betalen aan te bieden, heb je drie zaken nodig:

  • Een betaalterminal;

  • Een onderhoudscontract;

  • Een overeenkomst voor de verwerking van de kaartbetalingen.

Onderhoudscontract


Wanneer je een betaalterminal huurt, is een onderhoudscontract doorgaans inbegrepen in de huurprijs. Indien het apparaat dienst weigert kan je, afhankelijk van de voorwaarden in het onderhoudscontract, rekenen op assistentie binnen de 24 uur of binnen enkele werkdagen.



Overeenkomst voor de verwerking


Naast de aanschaf van een betaalterminal en een onderhoudscontract moet je ook een overeenkomst sluiten met een verwerker van kaartbetalingen. Meestal kan je die overeenkomst meteen afsluiten via jouw betaalterminalleverancier. Je kan ook rechtstreeks bij een betalingsverwerker aankloppen, maar dat zal meestal in minder gunstige voorwaarden resulteren.



Kaartschema's


Belangrijk bij het afsluiten van de overeenkomst voor de verwerking is om te bepalen welke kaartschema’s je terminal kan verwerken. Zowat elke Belgische bankkaart is uitgerust met de schema’s Bancontact en Maestro. Ook Visa Debit maakt momenteel zijn opkomst en wordt door heel wat banken toegevoegd op de kaart.

Hoewel Bancontact een puur Belgisch kaartschema is, dat dus alleen op de kaarten van Belgen staat, zijn Maestro en Visa Debit internationale schema’s. De kans dat buitenlandse klanten één van die schema’s op hun kaart hebben is groot. Wil je er echter helemaal zeker van zijn dat alle buitenlandse klanten bij je terecht kunnen, zorg je er best voor dat je terminal ook betalingen met een kredietkaart kan verwerken. Het nadeel daarvan is dat de transactiekosten gevoelig hoger liggen dan bij een debetkaart.



Transactiekosten


Elke leverancier heeft zijn eigen tariefformules, en die verschillen ook naargelang de kaartschema’s die inbegrepen zijn. Het is dus onbegonnen werk om alle tarieven hier op te sommen, maar in het algemeen zijn er twee opties:

  • Een abonnementsformule: je betaalt een vaste kost per maand, plus een lagere transactiekost per betaling die je ontvangt van de klant;

  • Een vaste kost per transactie, zonder abonnementskost.

De keuze voor een bepaalde leverancier zal afhangen van de kaartschema’s die je wilt accepteren en het aantal transacties die je maandelijks wilt verwerken. Doe dus genoeg research om bij de voordeligste formule uit te komen!



Payconiq by Bancontact


Payconiq, initieel een initiatief van de bank ING, is een betaalsysteem dat gebaseerd is op dezelfde technologie die je gebruikt om een overschrijving te doen. Toch staat het geld even snel op de rekening als bij een klassieke kaartbetaling. Ook de transactiekosten zijn relatief laag, met een kost van 6 cent per transactie. Bovendien heb je geen betaalterminal nodig, want de betaling kan verwerkt worden door een QR-code te scannen.



Online betalingen


Ook voor online betalingen, bijvoorbeeld in je webshop, heb je een (digitale) betaalterminal nodig, en een overeenkomst om de transacties te verwerken. De meeste leveranciers bieden kant-en-klare pakketten aan die je vrij eenvoudig in je webshop kan integreren. Gezien de bijkomende veiligheidsrisico’s van een online betaling liggen de transactiekosten meestal wel iets hoger. Een van de populairste leveranciers in België is Mollie. Met hun snelle setup ben je zo op weg om online betalingen te ontvangen!

nl_NLNL