Laatst bijgewerkt op 13 november 2023 door Robin
Je vermijdt files, en nog op een gezonde en ecologische manier ook. Geen wonder dat de (elektrische) fiets populairder is dan ooit. Als zelfstandige kan het een mooi alternatief zijn voor een bedrijfswagen. Of een aanvulling, want combineren met andere vervoersmiddelen kan. We fietsen even met jou door de fiscale voordelen.
Een fiets voor je zaak: 100% aftrekbaar
Of je nu een fiets koopt of leaset, de kost is 100% aftrekbaar (tot 2021 was dat zelfs nog 120%). Net zoals bij de bedrijfswagen schrijf je een bedrijfsfiets af over minstens 3 jaar. Je kan de fiets als zelfstandige zelf gebruiken, of ter beschikking stellen aan een werknemer voor de woon-werkverplaatsingen.
Ook andere fietskosten, zoals een helm, fietstas, onderhoud, herstellingen en een fietsverzekering zijn 100% aftrekbaar.
Geen voordeel alle aard
Een bedrijfsfiets wordt niet gezien als een voordeel alle aard, op voorwaarde dat de fiets gebruikt wordt voor woon-werkverplaatsingen en/of bedrijfsverplaatsingen. Dit betekent dus dat jij of je werknemer vrijgesteld bent van belasting op de terbeschikkingstelling van de bedrijfsfiets.
Belastingvrije fietsvergoeding
De bedrijfsfiets geeft je daarnaast ook recht op een belastingvrije fietsvergoeding. Voor inkomstenjaar 2023 bedraagt die € 0,27 per gereden kilometer.
21% btw, aftrekbaar voor beroepsmatig gebruik
In 2019 werd aangekondigd dat de btw op een fiets verlaagd zou worden tot 6%. In 2021 kwam de overheid daar op terug. Het argument was dat fietsleveranciers de btw-verlaging mogelijk zouden aangrijpen om hun prijzen te verhogen, en dat de consument daardoor niets aan de btw-verlaging zou hebben. Lang verhaal kort: je betaalt nog altijd 21% btw op de aankoop van een tweewieler.
Als zelfstandige heb je natuurlijk het voordeel dat die btw aftrekbaar is. Vraag daarom zeker een btw-factuur aan de leverancier. Hou er wel rekening mee dat privéverplaatsingen niet voor de btw aftrekbaar zijn. De algemene regel geldt: de btw is aftrekbaar in de mate dat de fiets beroepsmatig gebruikt wordt.
Welke fietsen komen in aanmerking?
Hier zijn de regels versoepeld. Vandaag kan je elk soort fiets aankopen of leasen, met alle fiscale voordelen zoals hierboven besproken. Of je nu kiest voor een sportieve koersfiets, mountainbike, een stevige stadsfiets, een gewone elektrische fiets (tot 25km/uur) of een speedpedelec (tot 45 km/uur), de fiscale voordelen zijn dezelfde.
Enkele overwegingen
Aangezien een (e-)fiets 100% aftrekbaar is, en het forfait voor de kilometervergoeding hoger is dan bij een auto, is het dus zeker een fiscale aanrader. Overweeg je om er een aan te schaffen voor je zaak? Lees dan eerst nog even onderstaande 3 puntjes:
Digicount, dat is accountancy in heldere taal.
Digitaal waar het kan, van mens tot mens waar nodig.
Benieuwd naar onze prijzen?