Geplaatst op 28 september 2023
Laatst bijgewerkt op 13 november 2023 door Robin

Je vermijdt files, en nog op een gezonde en ecologische manier ook. Geen wonder dat de (elektrische) fiets populairder is dan ooit. Als zelfstandige kan het een mooi alternatief zijn voor een bedrijfswagen. Of een aanvulling, want combineren met andere vervoersmiddelen kan. We fietsen even met jou door de fiscale voordelen.


Een fiets voor je zaak: 100% aftrekbaar

Of je nu een fiets koopt of leaset, de kost is 100% aftrekbaar (tot 2021 was dat zelfs nog 120%). Net zoals bij de bedrijfswagen schrijf je een bedrijfsfiets af over minstens 3 jaar. Je kan de fiets als zelfstandige zelf gebruiken, of ter beschikking stellen aan een werknemer voor de woon-werkverplaatsingen.

Ook andere fietskosten, zoals een helm, fietstas, onderhoud, herstellingen en een fietsverzekering zijn 100% aftrekbaar.


Geen voordeel alle aard

Een bedrijfsfiets wordt niet gezien als een voordeel alle aard, op voorwaarde dat de fiets gebruikt wordt voor woon-werkverplaatsingen en/of bedrijfsverplaatsingen. Dit betekent dus dat jij of je werknemer vrijgesteld bent van belasting op de terbeschikkingstelling van de bedrijfsfiets.


Belastingvrije fietsvergoeding

De bedrijfsfiets geeft je daarnaast ook recht op een belastingvrije fietsvergoeding. Voor inkomstenjaar 2023 bedraagt die € 0,27 per gereden kilometer.


21% btw, aftrekbaar voor beroepsmatig gebruik

In 2019 werd aangekondigd dat de btw op een fiets verlaagd zou worden tot 6%. In 2021 kwam de overheid daar op terug. Het argument was dat fietsleveranciers de btw-verlaging mogelijk zouden aangrijpen om hun prijzen te verhogen, en dat de consument daardoor niets aan de btw-verlaging zou hebben. Lang verhaal kort: je betaalt nog altijd 21% btw op de aankoop van een tweewieler.

Als zelfstandige heb je natuurlijk het voordeel dat die btw aftrekbaar is. Vraag daarom zeker een btw-factuur aan de leverancier. Hou er wel rekening mee dat privéverplaatsingen niet voor de btw aftrekbaar zijn. De algemene regel geldt: de btw is aftrekbaar in de mate dat de fiets beroepsmatig gebruikt wordt.


Welke fietsen komen in aanmerking?

Hier zijn de regels versoepeld. Vandaag kan je elk soort fiets aankopen of leasen, met alle fiscale voordelen zoals hierboven besproken. Of je nu kiest voor een sportieve koersfiets, mountainbike, een stevige stadsfiets, een gewone elektrische fiets (tot 25km/uur) of een speedpedelec (tot 45 km/uur), de fiscale voordelen zijn dezelfde.


Enkele overwegingen

Aangezien een (e-)fiets 100% aftrekbaar is, en het forfait voor de kilometervergoeding hoger is dan bij een auto, is het dus zeker een fiscale aanrader. Overweeg je om er een aan te schaffen voor je zaak? Lees dan eerst nog even onderstaande 3 puntjes:


Kopen of leasen? Denk aan je cashflow

Een fiets kan je kopen of leasen via de zaak, net zoals een wagen. Maak zelf de overweging of je de cash direct kan vrijmaken of liever maandelijks betaalt (3 jaren contract).

Dure fiets? Overweeg een verzekering

Een fietsverzekering én diefstalverzekering is aangewezen, zeker als je voor een dure elektrische fiets kiest. Kijk goed na wat de voorwaarden zijn. Meestal is een speciaal fietsslot nodig.

Verschillende vervoersmiddelen combineren? Wees redelijk

Je kan geen fiets, auto én treinabonnement 100% inbrengen. We stellen voor om een aanvaardbaar percentage af te trekken.


Digicount, dat is accountancy in heldere taal.
Digitaal waar het kan, van mens tot mens waar nodig.
Benieuwd naar onze prijzen?


nl_NLNL