Geplaatst op 25 april 2023
Laatst bijgewerkt op 4 oktober 2023 door Robin

Boekhouden met Odoo

Als modern digitaal boekhoudkantoor begrijpt Digicount het belang van het gebruik van betrouwbare en efficiënte boekhoudsoftware om de bedrijfsvoering te stroomlijnen. Onlangs heeft Digicount de strategische beslissing genomen om Odoo te implementeren als boekhoudsoftware. In dit artikel verkennen we de algemene kenmerken van Odoo en hoe onze klanten zullen profiteren van deze verandering.


Wat is Odoo?

Odoo is een all-in-one business management software die een breed aanbod aan geïntegreerde toepassingen biedt, waaronder boekhouding, voorraadbeheer, projectbeheer, CRM en meer. Het is een open-source oplossing, wat betekent dat het kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van elk bedrijf, ongeacht de grootte of de industrie.

Onze klanten gebruiken vanaf nu één vertrouwde omgeving om al hun documenten op te laden, de verwerking ervan na te kijken en rapporteringen te genereren. Odoo fungeert dus met andere woorden als de Single Source Of Truth voor alle boekhoudkundige zaken. Wanneer we merken dat een klant gebaat zou zijn bij het opzetten van een bijkomende Odoo-app, bijvoorbeeld een marketing of HR-module, kunnen we deze gemakkelijk vanop dezelfde licentie aanzetten.


Client case: Teamleader integreren met Odoo

Onze klant, een groeiend bedrijf dat vertrouwt op Teamleader voor facturatie en relatiebeheer, was op zoek naar een eenvoudige manier om elke verkoopfactuur automatisch te importeren in Odoo.

Omdat een directe integratie tussen Teamleader en Odoo nog niet bestaat, moesten we een aangepaste koppeling opzetten met behulp van Make. Het resultaat is het volgende scenario:

Telkens wanneer een nieuwe factuur geboekt wordt in Teamleader, activeert het scenario. Het verzamelt dan alle 'raw data' met betrekking tot de factuur, en roept de API aan om een UBL-downloadlink van de factuur te verkrijgen. De HTTP-module downloadt vervolgens het bestand dat zich in de downloadlink bevindt. Vooraleer we uploaden naar Odoo slaan we de factuur op in een Google Drive omgeving als vangnet.

Aangezien een bulk export van UBL bestanden uit Teamleader niet mogelijk is, ontlast deze oplossing onze klant van het handmatig exporteren van elke factuur als UBL om ze nadien op te laden in Odoo. Daarenboven leest Odoo de parameters van de factuur automatisch in op basis van het UBL bestand. De kans op een menselijke boekingsfout verlaagt dus aanzienlijk.


Features en voordelen van Odoo


Geïntegreerde boekhouding

Een van de belangrijkste kenmerken van Odoo is de uitgebreide boekhoudmodule. Deze biedt alle essentiële boekhoudfuncties, zoals journaalposten, facturatie, financiële rapportage, bankafpuntingen en meer.

Dit betekent dat alle bedrijfsprocessen van onze klanten kunnen worden beheerd binnen een enkel softwaresysteem, wat zorgt voor een gestroomlijnde en efficiënte workflow. Ons vorig boekhoudpakket, Exact Online, vereiste een verbinding met Billit als pre-accounting tool. Die verbinding vereiste extra integraties en resulteerde in een meer complexe setup.


Automatisatie

Odoo automatiseert verschillende boekhoudkundige processen, waardoor tijd wordt bespaard en de kans op menselijke fouten afneemt. Het kan bijvoorbeeld automatisch terugkerende facturen genereren, betalingen plannen en betalingsherinneringen naar klanten sturen. Deze automatiseringsfunctie helpt Digicount en haar klanten om hun boekhoudprocessen te stroomlijnen en de algemene efficiëntie te verbeteren.

Exact Online biedt ook automatiseringsfuncties, maar de automatiseringsmogelijkheden van Odoo zijn uitgebreider en zorgen voor meer efficiëntie in de dagelijkse boekhoudtaken.


Custom rekeningstelsel

Odoo laat bedrijven toe hun eigen rekeningstelsel te creëren. Dankzij deze functie kan Digicount het rekeningstelsel aanpassen aan de specifieke behoeften van elke klant, waardoor het gemakkelijker wordt om financiële transacties nauwkeurig op te volgen en te categoriseren.


Reporting & Analytics

Odoo biedt krachtige rapportage- en analysetools waarmee onze klanten inzicht krijgen in hun financiële prestaties. Klanten van Digicount hebben toegang tot een verscheidenheid aan financiële rapporten, zoals balansen, inkomstenoverzichten, kasstroomoverzichten en meer, om geïnformeerde beslissingen te nemen over hun financiën.

nl_NLNL